Enbackens nior träffar Olga Tokarczuk

Foto: Stefan Ljungdahl

Enbacksskolans niondeklassare har under höstterminen arbetat med Nobelpriset. Arbetet kröntes av att klassen tog emot 2018 års vinnare av litteraturpriset, Olga Tokarczuk, i Rinkeby bibliotek.

– Det här var det bästa under hela Nobelvistelsen, sa Olga Tokarczuk efter att ha träffat niorna.

I slutet av augusti fick Enbacksskolan erbjudandet att arbeta med nobelpristagare i litteratur – ett erbjudande som rektor Raija Ikonen och de tillfrågade lärarna genast tackade ja till.

Sedan 1989 har författaren Gunilla Lundgren tillsammans med klasser från Rinkebyskolan träffat pristagare i Rinkeby bibliotek. Projektet, som går under namnet Nobel i Rinkeby, innebär att eleverna får lära sig om Alfred Nobels liv. De får också kunskaper om hur Nobelpriset kom till och om nobelpristagare genom åren.

Enbacksskolans nior hade under hösten återkommande besök av Gunilla och hennes författarkollega Annelie Drewsen, som är tänkt ska ta över projektet efter Gunilla. Eleverna har fått höra berättelsen om Alfred Nobels liv. Sedan har de återberättat med egna ord och gjort illustrationer till sina texter. Eleverna har därefter översatt texterna till engelska. Niorna har även varit på Nobelmuseet för att fördjupa sig i Nobel och hans pris. Två museipedagoger har dessutom kommit till Enbacksskolan för att föreläsa inför hela högstadiet.

Den 10 oktober var dagen för tillkännagivandet av Nobelpristagarna i litteratur. Just det här året var lite speciellt, eftersom fjolårets pristagare också skulle utses. Via live-streaming kunde Enbacksskolans nior, som var samlade i Nobelmuseet, följa tillkännagivandet några våningar upp utanför Svenska Akademins dörrar.

Väl tillbaka på skolan satte ett intensivt arbete igång med att läsa de båda pristagarnas texter. Grupp ett tog hand om Olga Tokarczuk medan grupp två läste Peter Handkes texter. Gunilla och Annelie arbetade tillsammans med svensklärarna Anna Lindgren och Stefan Ljungdahl i de båda grupperna. Utdrag ur författarnas verk lästes högt och tolkades. Eleverna skrev sedan ner sina tankar och funderingar kring det lästa. Dessa texter bearbetades därefter och översattes av elever under ledning av engelskläraren Pia Schneiter.

Parallellt med detta arbetade bildläraren Nina Hedman tillsammans med eleverna Anita Ali Asgar och Amran Adan Hersi med att skapa porträtt av Olga Tokarczuk och Peter Handke. Olga Tokarczuk fick sedan under presentationen i Rinkeby bibliotek ta emot porträttet.

Foto: Annelie Drewsen
– Den här ska jag hänga upp i mitt hus i Polen, sa en överväldigad pristagare.

När texterna och illustrationerna var klara skickades de iväg för att publiceras i den skrift som årligen trycks och delas ut till pristagarna i litteratur.

Efter detta var allt fokus på den presentation som skulle hållas för Olga Tokarczuk och alla inbjudna gäster i Rinkeby bibliotek. Ett tiotal elever skulle stå på scen och de träffades sex, sju gånger för att träna på framträdandet. Förutom Gunilla och Annelie deltog skolbibliotekarien Cilla Dalén och regissören Judith Hollander i detta arbete.

Efter de sorger och bedrövelser alla inblandade kände, när det blev klart att Olga Tokarczuks besök hade ställts in, var det lite som att luften gick ur klassen. Då eleverna bara några dagar senare fick veta att besöket trots allt skulle bli av, var alla snabbt på tå igen.

Den 11 december, dagen efter Nobeldagen, träffade eleverna Olga Tokarczuk och ett extra stort journalistuppbåd. Efter presentationen, som eleverna föredömligt genomförde, fick klassen chansen att sitta ner med Olga Tokarczuk och hennes sambo över en kopp te. Sittningen varade närmare en timme.

Det var en samling mycket stolta elever som återvände till Tensta den eftermiddagen. Läs om deras upplevelser i Annelie Drewsens blogg

”En upplevelse som jag kommer att berätta för mina framtida barn om”

Stefan Ljungdahl 18 december 2019

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Med kraft från WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: